flipje-banner

Medewerkers

Medewerkers

Elke fabriek krijgt in de loop der tijd een naamsbekendheid. Of deze fabriek dan een goed of een verkeerd beeld geeft komt voor een heel groot gedeelte door de inzet van het personeel.

In de jaren dat De Betuwe heeft bestaan hebben er duizenden mannen, vrouwen en zelfs kinderen gewerkt. Zowel vaste als seizoensarbeiders. Deze personeelsleden hebben er mede voor gezorgd dat De Betuwe jarenlang een goed en gewild merk/product was.

Al in 1891 werd de eerste vertegenwoordiger aangenomen met een jaarsalaris van fl36,- en een provisie. De Betuwe had toen in dienst: 9 mannen, 13 vrouwen en 1 kind.

Door de grote vraag van produkten, zeker tijdens de eerste wereldoorlog, steeg het aantal medewerkers. Zo waren er in 1917: 33 mannen, 10 vrouwen, 2 jongens en 5 meisjes, en in het seizoen ook verschillende extra medewerkers. In de jaren na de 2eW.O steeg het aantal medewerkers behoorlijk, zo had De Betuwe in 1957 721 medewerkers in dienst ook waren er 56 op de fruitstations werzaam.

Daarbij kwamen er in de zogenaamde Campagnes enkele honderden seizoenswerkers bij.

We moeten hierbij ook zeker niet vergeten al de mensen die niet bij, maar voor De Betuwe werkzaam waren. Je praat dan over de transporteurs, de mensen die al het fruit plukten in de boomgaarden. De veilingen die aan De Betuwe een hele grote afnemer hadden. In Tiel waren 2 veilingen: 'Veiling Septer' en 'Veiling Tiel en Omstreken'.

Hieraan kon je goed zien dat De Betuwe een heel groot aandeel had in de werkgelegenheid voor Tiel maar zeker ook voor de omgeving van Tiel.

De fabriek had ook een uitgebreide sociale functie. Om de verbondenheid tussen de werknemers te vergroten werden er allerlei activiteiten gedaan en clubs opgericht. Vooral na de 2e W.O. werden er verschillende verenigingen voor en door het personeel opgericht.

Zo kwamen er een toneelvereniging, handbalclub, hengelsport club, biljartvereniging, voetbal elftal, brandweer, orkest, reisvereniging, excursieclub en een veteranenclub. (Wat verder in dit hoofdstuk zullen we de verschillende verenigingen uitlichten.).

Ook kwamen er in 1945 een personeelsblad 'De Bazuin'. Later werd dit 'Calve-De Betuwe', weer wat later 'Op eigen terrein' en als laatste de 'Hero Scoop'. Mede hierin werd het personeel op de hoogte gehouden van de resultaten en activiteiten van alle clubs en verenigingen.

~ De Toneelvereniging "Betuwe"
Opgericht 10 oktober 1945

Het doel van de toneelvereniging was om voor al het Betuwe personeel ontspanning te geven. Dit door middel van toneelstukken. Ook was de vereniging er om de band te verstevigen die 'aller belangen binnen het bedrijf bindt'.

Binnenkort

~ De Tafeltennis club
Opgericht 26 november 1945

Deze club werd gebracht als het 'zusje' van de toneelvereniging, maar vooral omdat het de sport van de toekomst was.

Binnenkort

~ De Biljart vereniging "de Poedel"
Opgericht 23 oktober 1958

Er werd met een grote fanatieke inzet tegen elkaar gespeeld. Er werd altijd gespeeld met een uit- en thuiswedstrijd. Men speelde dus altijd 2x tegen elkaar.

Binnenkort

~ Hengelsport vereniging "Ons Genoegen"
Opgericht in 1959

De eerste wedstrijd werd gehouden op 22 augustus 1959 bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Het was een groot succes daar er 25 leden aan het vissen waren.

De winnaar met een vis van 112,5 cm was de heer A. Janssen. Hij verdiende hiermee een hengel.

Binnenkort Binnenkort

~ Hengelsport vereniging "Ons Genoegen"
Opgericht in 1959

De eerste wedstrijd werd gehouden op 22 augustus 1959 bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Het was een groot succes daar er 25 leden aan het vissen waren.

De winnaar met een vis van 112,5 cm was de heer A. Janssen. Hij verdiende hiermee een hengel.

Binnenkort

~ Excursie club "de Betuwe"
Opgericht met als doel jaarlijkse excursies naar andere bedrijven.

Binnenkort

~ Veteranen club
Opgericht voor oud-medewerkers die met pensioen waren gegaan. Tijdens deze bijeenkomsten werden er veel oude verhalen op tafel gelegd over de tijd dat zij er werkten. Het was bedoeld o.a. om de sociale contacten te behouden.

Binnenkort

~ Sportclub "de Batauwe"
Opgericht 21 maart 1946
Deze handbal club bestond uit dames.

Binnenkort

~ Reis Vereniging "met Flipje op reis"
De leden gingen regelmatig een of meerdere dagen met elkaar op reis met een luxe touringcar.

~ Wandelvereniging w.s.v. "de Betuwe"
In verenigings tenue liepen de leden met vele wandeltochten mee.

Binnenkort

~ Voetbal elftal
Er werd veel gevoetbald tegen de elftallen van andere bedrijven maar ook tegen de plaatselijke verenigingen.

Binnenkort

~ Brandweer
De fabriek had een eigen brandweercorps wat vooral het doel had om brand op het terrein te voorkomen d.m.v. preventie werkzaamheden. Tevens deden ze mee met brandweerwedstrijden in de omgeving en zelfs tot landelijk niveau.

Binnenkort

~ Sinterklaas viering
Ook werd elk jaar St Nicolaas gevierd. Hier een citaat uit Flipjes Bazuin januari 1957:

Geachte Directie,

Er kan niet anders worden gezegd, dan dat Flipje de opdrachten van St Nicolaas met grote zorg heeft uitgevoerd. Kortom de gehele organisatie was "af".

Namens al het personeel voelt de ondernemingsraad er dan ook werkelijk behoefte aan, u haar grote dank te betuigen voor de manier waarop de kinderen met St Nicolaas zijn verrast.

Namens de Ondernemingsraad

Binnenkort